dissabte, 3 de març del 2018

EL RIU NIL I

EL RIU NIL 
I
CONEGUT COM EL RIU DE LA VIDA PERL ANTICS EGIPCIS



On es troba el riu Nil?

El Nil va prendre la seva actual configuració al final de l'Era Terciària.  

Està situat al nord-est del continent Africà, neix a Burundi i té dos afluents principals, el Nil Blanc i el Nil Blau.

El primer travessa els Grans Lagos d'Àfrica, tenint la seva font més distant a Rwanda flueix al nord per Tanzània, el llac Victoria, Uganda i Sudan,  

Mentre que el Nil Blau comença en el llac Tana, a Etiòpia, i flueix al llarg del sud-est de Sudan.  

Tots dos es troben prop de la capital sudanesa, Khartum.  

El Nil ès el segon riu més llarg del món, amb una longitud de 6.756 quilòmetres.  


Corregut del riu Nil Blau

Naiximent del riu Blau des de el llac Tana fins a Khartum on troba al riu Nil Blanc




 Característiques del riu

La part del nord del riu flueix gairebé completament pel desert, entre Sudan i Egipte.

La major part de la població d'Egipte a excepció de les del delta del Nil i els oasis, es troben al llarg de la vall del Nil.

La desembocadura del riu conforma el delta del Nil, que desemboca en el Mar Mediterrani.

Al llarg de tot el riu hi ha una sèrie de ràpids que es denominen comunament “cataractes”, sense que arriben a ser a cap moment salts d'aigua, sinó zones rocoses en les quals no és possible la navegació.

La majoria d'elles es troben en l'alt Nil i és precisament a Khartum on apareix la crida sisena cataracta. La cinquena cataracta es produeix després de rebre les aigües del seu principal afluent, el riu Atbara. La quarta està a l'altura de la ciutat de Napata, la tercera a l'altura de Kerma, la segona en Abu Simbel i la primera cataracta és ara la presa  d'Asuan. 


Primera cataracta

Déu Hapy, el déu del riu

Els antics egipcis no sabien on va tanta aigua i era lògic que atribuïda a la màgia dels déus, en particular a Hapy, el Déu del riu.

Aquest Déu és representat com una figura asseguda, amb un tocat en forma de papir i aguantant un plat a la mà que l'aigua mana.

Aquesta representació prové la creença que era aquest déu que va néixer l'aigua i produir la inundació, abocar aigua d'una cova situada a la primera cataracta.

Depenent de les inundacions del riu els egipcis establert un calendari gairebé idèntic als que encara utilitzen

L'any va començar al juliol, moment en el qual les riberes del riu estan plenes d'aigua.

 Durant aquest període de l'any les terres s'omple d'un fang fosc i fèrtil, que era la principal font de vida d'ells d'Egipte, des del desenvolupament d'un àrid desert en un magnífic terreny de cultiu.

L'aparició del calendari, pot ser al voltant de 2800 aC, Era necessari saber exactament quan es produiria la inundació esperada i els sacerdots van ser encarregats per esbrinar.

Van descobrir que això ocorria aproximadament cada 365 dies. Divideix l'any en dotze mesos (corresponent a cadascuna de les fases de la Lluna), assignat trenta dies cada mes i les cinc restants s'han afegit com herw renpet, o "dies que estan per sobre l'any", conegut com a epagomenal dies i on es celebraven festivals diferents.

Dividit també l'any en tres estacions, quatre mesos:
    Akhet, inundació, l'estiu;
    Peret, plantació, l'hivern;
    i Shemu, Sega, primavera.



Calendari egipci
Per als egipcis el Nil era simplement itew, el riu.

El país s'anomenava Kemet terra negra pel color fosc del llim depositat durant la inundació

La resta del territori era Desheret, terra roja, feien referència a les arenes del desert que tenen un color roig en aquesta zona.

EL RIU NIL II



EL RIU NIL 
II




 La desembocadura del Nil, el delta


Un delta és un accident geogràfic format en la desembocadura d'un riu pels sediments fluvials que aquí es dipositen. Els dipòsits dels deltes dels rius més grans es caracteritzen pel fet que aquest es divideix en múltiples braços que es van separant i tornant a ajuntar-se per formar un cúmul de canals actius i inactius.

El delta més conegut és el del riu Nil, i és d'on procedeix el nom amb el qual es denomina a aquest tipus de desembocadura.La desembocadura del Nil s'estén per una regió marcadament triangular, que s'assembla molt a la forma de la lletra grega delta (Δ), motiu pel qual l'historiador Heródoto li va donar aquest nom.

 L’importància econòmica d’aquest riu

El Nil es desbordava anualment, quan les aigües procedents d'Uganda i Sudan fluïen cap al baix Nil a l'estiu. Des de l'antiguitat, aquestes crescudes van ser les que van convertir les terres properes al riu en una fèrtil vega, ideal per a l'agricultura, en deixar un sediment de nutrients i minerals en el sòl, el llim.

No obstant això, la impredictible alternança del nivell de les crescudes comportava la pèrdua de collites senceres per la inundació o sequera i la consegüent fam en la població, per la qual cosa es va considerar necessària la construcció d'una presa que regulés el nivell de les inundacions per protegir les terres de labor i els camps de cotó.

S'han construït en aquesta zona dues preses: la nova Presa Alta d'Asuan i la menor i més antiga, Presa d'Asuan o Presa Baixa d'Asuan. La construcció de la Presa Baixa va ser iniciada pels britànics en 1899 i es va concloure en 1902.

La Presa Alta va començar a construir-se en 1952, exactament després de la revolució de Nasser i, en principi, els Estats Units ajudarien a finançar la construcció amb un préstec de 270 milions de dòlars. L'oferta d'ajuda va ser retirada a mitjan 1956 i el govern egipci es va proposar continuar el projecte en solitari, utilitzant els ingressos que proporcionava el Canal de Suez com a ajuda en la construcció.

No obstant això, en 1958 va intervenir la Unió Soviètica (en plena Guerra freda pel domini d'Àfrica) pagant, possiblement, un terç del cost de la immensa presa de pedra i argila com a regal.
A part d'aquesta ajuda monetària, van proporcionar tècnics i maquinària pesada i el disseny va ser a càrrec de l'institut rus Zuk Hydroproject. La construcció va començar en 1960. La Presa Alta
     El saad al Aali, va ser conclosa íntegrament el 21 de juliol de 1970.



SOCIETAT EGIPCIA



                                         La societat egipcia es dividia en diversos grups socials





        El nivell superior incloïa el faraó, la seua família, els nobles i els sacerdots. Tots eren propietaris de grans extensions de terra. 
      Els nobles exercien els càrrecs més alts de l'administració, com a primer ministre, nomarques o governadors, generals i oficials de l'exercit,etc.
          Els sacerdots s'encarregaven de realitzar el culte als déus, conservar els temples i administrar les seues extenses propietats.



       El nivell intermedi el formaven els comerciants,enriquits, els artesans especialitzats i els nombrosos escribes. Aquests últims, després de rebre educació des que complien cinc anys, eren quasi els únics que sabien llegir i escriure; per aquest motiu excercien diversos treballs al palau i als temples, com redactar documents o portar els comptes





          El nivell inferior estava compost per la resta de persones lliures.Majoritàriament eren camperols, que cultivaven les terres del faraó, dels nobles o dels sacerdots. Juntament amb ells es van situar els artesans, els xicotets comerciats, els sordats i els servents, Els esclaus, escassos i majoritàriament estrangers, eren els més desfavorits








SIGNIFICATS DELS NOMBRES EGIPCIS










• Guarden relació amb aspectes culturals, el seu significat es dóna pel context icònic que els envolten.
• El número 2 com dualitat, parelles d'oposats complementaris: dia-nit; vall-delta, cel- terra, home-déus, temps cíclic i lineal, etc. Unitat d'Egipte amb Horus i Set, Alt i Baix Egipte, corona blanca i vermella d'Egipte; la unitat del cosmos amb punts cardinals oposats, amb el sol recolzat a l'est i a l'oest; personificacions com a home o dona com eternitat cíclica o eterna permanència com a complement.

• El número 3 relacionat amb la multiplicitat, el plural de jeroglífics, triades de déus a manera de pare, mare i fill diví, com a conjunt complet d'una divinitat: Isis-Horus-Osiris d'Abidos, Jnum-Satet-Anuket d'Elefantina, Tebas amb Khonsu- Mut-Amon; el monarca també apareix en les tríades i proporcional legitimitat
Significa  totalitat i plenitud, relacionat amb els 4 punts cardinals, els espais tendeixen a la forma quadrada perquè siguen plens, totals i harmònics. Els 4 fills d'Horus protegeixen 4 vísceres i aquests protegits per unes deesses i punts cardinals i maons màgics.


• El nombre 7 és entés com un nombre suma de 4 més 3, totalitat plural i múltiple.
• El nombre 8 és com dos nombres 4, com a totalitat complementària. Ogdòade representada a Dandara.



• El número 9 entès com un múltiple de 3, la pluralitat de la pluralitat, l’Ennèade és la pluralitat d'una tríada de déus o del cosmos com barca solar.


El color per als antics egipcis



El color per als antics egipcis, és un element que dóna significats i matisa materials o formes.
Cal distingir  tipus:
 El color natural d'alguna cosa o algú, el seu significat i que mostra l'essència de l'ésser o cosa.
 El color que no és propi de l'ésser representat però el vincula, el caracteritza,
 De vegades sembla que el color és intercanviable: blau-negre en cabells, pell o corones com el pectoral de Tutankhamon, el blanc i groc referit al sol.

·        Significat del vermell, apareix en el sol, sang, sòl, negativament evoca el nefast, serp Apofis, enemics d'Egipte. La Fúria en persones o animals com l'hipopòtam. Positivament relacionat amb la vida, resina que es relaciona amb la salut, vermell relacionat amb el sol i ben canalitzats per les seues formes es recondueixen positiu i protector.

·        Groc, evoca el sol, or, lluminositat, al difunt el color groc simbolitza la seua glorificació. També és el color que simbolitza l'alt estatus social.
·        Verd com salut, positivitat, vegetació, resurrecció.

·        Blau clar és color de l'aigua i cel, de la fertilitat, la vida i apareix en siluetes de figures de fertilitat. De vegades signifiquen còlera com en els hipopòtams. Designa el cel diürn i està vinculat amb l'aire, per això Amon des de la dn XVIII apareix d'aquest color però també associat al domini de tot: aigües del cel, terrestres del Num.

·        Blau fosc s'associa al cel nocturn, a la creació o alba. S'usa en escarabats de Khepri.

·        Blanc s'associa a la puresa ritual i temples. Vinculat a la lluna i la seua llum i Thot.


·        Negre evoca la foscor com a ombra de difunt, la mort el món inferior, relacionat amb el déu Anubis i éssers que representa, amb caràcter funerari i també relacionat amb Osiris està vinculat a la terra negra com regeneració de les plantes, germinació, relacionant-amb objectes funeraris com els sarcòfags.

Vídeo "Remember" de Michael Jackson. Part primera fins al minut 1:32



            "Remember the time" és una cançó del segon single de l'àlbum "Dangerous". Amb una durada de nou minuts de videoclip i dirigida per John Singleton (nominat a l'Oscar per "Boyz in da hood" i director de "2 fast 2 furious. Està ambientat en l'Antic Egipte però amb presentació glamurosa. S'inicia amb unes turbulències arenoses que ens contextualitzen l'escena: un luxós palau faraònic en què es veuen al rei i la reina avorrits. Aquesta escena ens pot donar peu a parlar sobre les classes socials amb la possibilitat de preguntar als nostres alumnes sobre l'estratificació i diferents posicions de poder.
            D'altra banda podem comentar qui són els protagonistes de l'escena en la vida real: Eddie Murphy, com a rei i la model somali Imant com a reina i en la vida real esposa de David Bowie. Que investiguen qui són en l'actualitat. I relacionant-lo amb el tema d'Egipte: preguntar-los si en aquesta societat va haver-hi faraons que van posseir el poder i no com a esposes del rei.

            Segueix el vídeo amb el rei avorrit que intenta ser entretingut per successius bufons i que són cridats per un cortesà.

Vídeo "Remember" de Michael Jackson. Part segona: 1:32-03:32 aproximadament



            Veiem Magic Johnson, el gran jugador de Los Angeles Lakers i que va ser un dels més famosos contagiats pel virus de la SIDA i que es convertiria en un activista lluitador contra aquesta malaltia i contra la ignorància i discriminació que en aquest moment hi havia a la societat. Això ens donarà peu per parlar sobre el paper esportiu de la persona i també sobre la malaltia pròpia investigant el seu origen i situació actual. Relacionant-lo amb l'Antic Egipte podem investigar de l'esperança de vida i causes de mort en aquella època. Si a la societat egípcia existia igualtat de drets entre parelles del mateix sexe que entre les de diferent sexe.


            Apareixen un malabarista que ho llancen als lleons; el “menjafocs”, al qual li tallen el cap per ordre de la reina i és llavors quan apareix Michael Jackson vestit com un monjo benedictí i el disseny és de Dolce & Gabbana. Llavors llança sorra que es mou sola, es col·loca a sobre i desapareix dins del seu vestit però torna a aparéixer vestit d’egipci la pell és bastant blanca. Això ens servirà per a parlar o / i investigar sobre els diferents períodes històrics d'Egipte i parlar obri el paper de pobles com els libis, els nubis, els pobles de la mar, l'Alt i Baix Egipte, els conqueridors d'Egipte com serien els assiris, perses, macedonis, romans ... I per tant parlar del que extensa que va ser aquesta civilització.

 La sorra ens servirà ara parlar del medi geogràfic en què es desenvolupa aquesta civilització: el doble naixement del riu Nil, l'Alt i Baix Egipte, l'occident i l'orient, la conca fèrtil, el desert i el delta a la Mediterrània.

Vídeo "Remember" de Michael Jackson. Part tercera 3:32-05:55 aproximadament



En aquest moment és quan comença la música i és quan Michael Jackson besa la mà de la reina. Aquest acte molesta al rei. Aquesta escena pot servir-nos per a parlar de la reivindicació actual sobre la igualtat entre homes i dones en la nostra societat, sobre el fenomen "No, és no" o "Me too", sobre la vaga de dones en la nostra societat, sobre la diferència de comportaments que es demanen als homes i dones; i comparar-lo amb la situació de la dona en l'Antic Egipte.
 Segueix el vídeo quan el faraó envia als guàrdies a perseguir Michael pels seus actes. És ara quan es veu que és un mag i s'escapa dels seus perseguidors arribant a un basar on tot és desordenat en la persecució. El basar ens pot servir per a parlar dels productes que els egipcis ens van ensenyar: la ceba, la cervesa, l'enciam, els dàtils, la xufa i la seua importància en la nostra cultura valenciana podent investigar el seu cultiu, les zones de producció, recol·lecció i transformació en el que coneixem com orxata i els possibles acompanyaments culinaris quan la prenem a part de parlar de la dieta i la seua repercussió que pot tenir en la nostra vida amb les seues aportacions minerals i calorífiques.

Mentre els guàrdies segueixen buscant, Michael balla dins d'un cercle de dones amb vel. Cosa que pot servir-nos per a parlar sobre la dansa del ventre oriental, la seua dificultat d'aprendre i la forma física que cal tenir més de què possibilitat de ser ballat tant per homes com per dones.

Vídeo "Remember" de Michael JacksonPart quarta: del minut 05:55 al final


            Michael va al dormitori de la reina que d'una actitud contemplativa passa a ser activa en veure a Michael. Els dos es besen i és quan comença la coreografia que va creixent en intensitat, vistositat arribant a ser espectacular i que és interpretada amb posicions típiques egípcies. Això ens servirà per a parlar de l'art pictòric egipci i les característiques de la composició de la figura humana: frontalitat de tors, lateralitat de cap i cames, frontalitat d'un sol ull, la manera de donar profunditat a través de la repetició de perfils, la diferenciació de color entre homes i dones i el seu significat i la grandària diferent dels personatges en clara jerarquització social.

            Quan acaba el ball, Michael es troba sol a palau i de sobte és acorralat pel rei i els seus guardes sense possibilitat de fugir, però és llavors, quan sembla que no pot escapar s'escapoleix com va aparéixer: convertint-se en una tempesta de sorra del desert ,i quan sembla que no pot fugir, s'escapoleix tal com va venir: convertit en un munt rodant de sorra del desert. Això ens servirà per a parlar dels efectes que sobre el nostre país tenen les tempestes de sorra del nord d'Àfrica que ens arriben produint els típics capvespres vermells i el beneficiós que són ara la nostra agricultura seua aportació mineral.

 Finalment podem parlar de la simbologia de diferents elements que s'observen en el videoclip com poden ser el gat que apareix al final segons els antics egipcis tant en la seua faceta domèstica com guerrera seguint les indiccions de la seua mitologia i religió; les columnes del palau, el tipus de casc que porta el faraó, el tocat dels guàrdies o el de la reina, les diferents càmeres que s'aprecia en el vídeo,etc .